Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2011

Ισπανία: Ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια μέρα-νύχτα! Ισπανία: Ηλιακό εργοστάσιο που παράγει ενέργεια μέρα-νύχτα!


Πρωτοποριακό ηλιακό εργοστάσιο, που θα παράγει ενέργεια ακόμα και τη νύχτα, εγκαινίασαν χθες ο διάδοχος του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, στρατηγός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος.
Μάλιστα, η μονάδα ισχύος 19,9 megawatt στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, που ονομάζεται “Gemasolar”, μπορεί να τροφοδοτήσει 25.000 νοικοκυριά και αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση εκπομπών ρύπων κατά 30.000 τόνους ετησίως.

Η πρωτοπορία του εγχειρήματος των ενεργειακών εταιρειών Masdar και Torresol Energy έγκειται στην εγκατάσταση ηλιακών κατόπτρων σε έκταση 185 εκταρίων, που εστιάζουν τις ακτίνες του ήλιου σε ένα μεμονωμένο σημείο, στην κορυφή ενός πύργου ύψους 100 μέτρων.

Παράλληλα, υπάρχει σύστημα που αντλεί λιωμένο αλάτι για να απορροφήσει τη θερμότητα που παράγεται στην κορυφή του πύργου. Το αλάτι αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές στο έδαφος και συνδέεται με μια γεννήτρια ατμού, απελευθερώνοντας ενέργεια ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή, πρόκειται για μια μπαταρία διάρκειας 15 ωρών.

Η μονάδα Gemasolar τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο και έχει ήδη καταφέρει να παραγάγει ενέργεια αδιάλειπτα, για ένα 24ωρο.Πηγή defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ψαχτήρι του zirico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση