Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΕΕ : συμφωνία για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων

Οι είκοσι επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών CO2 των αυτοκινήτων μελλοντικής παραγωγής.
Έως το 2012 τα νέα οχήματα που θα παράγονται και θα πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να κατέβουν κάτω από τα 130 γραμμάρια σε σύγκριση με το μέσο όρο των 159 gr.CO2/km που ισχύει μέχρι σήμερα.
Ενώ ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ακόμη πιο φιλόδοξος, οι κατασκευαστές θα πρέπει να παράγουν αυτοκίνητα με εκπομπές ίση με 95 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.

Η μετάβαση στα οικολογικά αυτοκίνητα θα είναι σταδιακή. Το 2012 το 65% του στόλου των νέων αυτοκινήτων κάθε κατασκευάστριας εταιρίας θα πρέπει να είναι κάτω από τα 130gr/km CO2. Το μερίδιο θα αυξηθεί σταδιακά στο 75% το 2013 σε 80% το 2014 και τελικά σε 100% το 2015. Από αυτό το έτος και μετά δεν θα μπορούν να πωλούνται νέα αυτοκίνητα με εκπομπές πάνω από τα 130 gr / km CO2.

Εκτός του ότι είναι ένας στόχος για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου είναι και παρέμβαση που στοχεύει να βοηθήσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην σταδιακή κατάργηση της σημερινής κρίσης με την επένδυση σε νέες τεχνολογίες. Ουσιαστικά με αυτό το νόμο θα βγάλουν εκτός συναγωνισμού τα φτηνά αυτοκίνητα που προέρχονται συνήθως από Ασιατικές αγορές και δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

Πηγή:ecoage

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ψαχτήρι του zirico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση