Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Ανταρκτική: μεγάλες ρωγμές στους πάγους του Wilkins


Αν στην Ελλάδα κάνει κρύο και η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ανταρκτική ξεκινάει το καλοκαίρι και κάνει την παρουσία του αισθητή.

Νέες ρωγμές έχουν ανοιχθεί στους πάγους του Wilkins και θα μπορούσαν να σπάσουν ακόμα και την γέφυρα πάγου μεταξύ της νήσου Alexander I (δίπλα από την Ανταρκτική Χερσόνησο) και τα νησιά του Charcot και Latady. Η δορυφορική φωτογραφία ESA (πάνω) δείχνει τις ρωγμές στον πάγο με τις αντίστοιχες ημερομηνίες. Η γέφυρα είναι ορατή στο κέντρο της εικόνας. Κάνοντας κλικ πάνω στο χάρτη στα αριστερά μπορείτε να δείτε τη θέση των νησιών στο δυτικό τμήμα της χερσονήσου.

Τον Φεβρουάριο του 2008, είχε αποσπαστεί ένα κομμάτι πάγου 400 km², στενεύοντας την γέφυρα κατά 6 χιλιόμετρα. Στα τέλη του Μαΐου είχε αποσπαστεί ένα άλλο κομμάτι 160 km² μειώνοντας την γέφυρα στα 2,7 χιλιόμετρα. Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, ο πάγος είχε χάσει άλλα 1.350 km².

Η αρχική της επέκταση ήταν 16.000 km ², και αυτόν τον χρόνο μόνο έχει χάσει το 12%.

Αυτό το κομμάτι πάγων δεν μπορεί αυξήσει το επίπεδο της θάλασσας, διότι ήδη επιπλέει, αλλά είναι μια αδιαμφισβήτητη ένδειξη της αύξηση της θερμοκρασίας της Ανταρκτικής χερσονήσου, που τα τελευταία 50 χρόνια έχει αυξηθεί 2,5 ° C!

Μέσα σε 20 χρόνια επτά σχηματισμοί πάγου έχουν μειωθεί ή έχουν χάσει κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και το περίφημο σπάσιμο της Larsen B το 1992.

Πηγή:ecoalfabeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ψαχτήρι του zirico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση