Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Μη αναστρέψιμος...

H Susan Solomon είναι ερευνήτρια στο National Oceanic and Atmospheric Administration που επέβλεψε ορισμένες από τις εργασίες του IPCC, μαζί με άλλους τρεις επιστήμονες (Ελβετούς και Γάλλους) δημοσίευσαν το άρθρο: Irreversible climate change due to carbon dioxide emissions (μη αναστρέψιμη αλλαγή του κλίματος λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.)

Σύμφωνα με το άρθρο, η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τις εκπομπές του Co2 είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπανόρθωτες, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα μιας χιλιετίας. Με απλά λόγια, οι επιλογές που θα κάνουμε κατά τις επόμενες δεκαετίες θα επηρεάσουν τον πλανήτη μας και τους απογόνους μας σε saecula saeculorum.

Ο λόγος παρουσιάζεται στα δυο γραφήματα που ακολουθούν. Στο πρώτο φαίνεται η μελλοντική αύξηση του Co2 υποθέτοντας ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται με τον σημερινό ρυθμό του 2% κάθε έτος φτάνοντας τα 1200 ppm. Μετά από αυτό κάνουμε την υπόθεση ότι όλες οι εκπομπές αερίων θα σταματήσουν (φυσικά αυτό δεν είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, απλά μια υπόθεση για να περιγράψει την αντίδραση του ατμοσφαιρικού συστήματος), έτσι σιγά σιγά το Co2 θα απορροφάται από τους ωκεανούς και θα αρχίσει να πέφτει και μετά το πέρας χιλίων χρόνον θα φτάσει περίπου στο 40% τις μέγιστης τιμής.
Ότι αφορά τώρα την θερμοκρασία, αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο αυξάνονται και οι εκπομπές του Co2 αλλά δεν θα πέσει μετά την (υποθετική) διακοπή τουλάχιστον για τα επόμενα 1000 χρόνια!
Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλής σημασίας , γιατί ενώ όλοι θα περιμέναμε μειώνοντας τις εκπομπές του Co2 ότι θα μειωνόταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οπότε κατά συνέπεια και η θερμοκρασία, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι, γιατί αυτό το φαινόμενο θα αντισταθμιστεί από μια μικρότερη ικανότητα τον ωκεανών να απορροφήσουν την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.



Εγώ κάποια στιγμή θα ήθελα να βρω λίγο χρόνο και να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο για να καταλάβω καλά τον λόγο τον οποιο αναφέρουν οι επιστήμονες. Ωστόσο αν κάποιος το έχει διαβάσει η έχει περισσότερες πληροφορίες το blog είναι ανοιχτό σε κάθε άποψη και είστε ελεύθεροι να κάνετε τα σχόλια σας.


Πηγή:ecoalfabeta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ψαχτήρι του zirico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση