Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Ενέργεια από τα κύματα στην Αφρική

Ισραηλινή εταιρία θα εγκαταστήσει στην Αφρική γιγάντιες πλωτές σημαδούρες που θα μετατρέπουν τη μηχανική ενέργεια των κυμάτων σε ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος 100MW. Η εταιρεία Tel Aviv SDE Energy and Desalination δεν ήθελε να διευκρινίσει ποια χώρα είναι, αλλά θα έχει εκχώρηση δικαιωμάτων για την παραγωγή ενέργειας από τα κύματα, για χρονική περίοδο 25 ετών. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία SDE έχει ήδη κατασκευάσει και δοκιμάσει επί ένα χρόνο “ενεργειακές σημαδούρες”, 40 kW στο Ισραήλ. Το Ισραηλινό Υπουργείο Βιομηχανίας έχει παράσχει υποστήριξη του σχεδίου με χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η κυβέρνηση έχει επίσης δώσει δικαιώματα 20 ετών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από εγκαταστάσεις συνολικής ισχύος 50 MW. Η SDE έχει επίσης την πρόθεσή να υλοποιήσει ανάλογα έργα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Θεωρώ σημαντική και πολύ ελπιδοφόρα μια τέτοια είδηση γιατί αν ξεκινήσει μαζικά η παραγωγή τέτοιων συστημάτων τότε το κόστος θα μειωθεί και ίσος γίνει εφικτό και χώρες σαν την Ελλάδα να επενδύσουν και να εκμεταλλευτούν την περίσσια ενεργεία των θαλασσών τους.

Πηγή:ansa.it


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το ψαχτήρι του zirico

Προσαρμοσμένη αναζήτηση